Gołębie w naszym otoczeniu

Gołąb skalny lub inaczej tzw. „gołąb miejski” jest potomkiem udomowionych gołębi pocztowych. Liczebność gołębi stopniowo narastała i aktualnie są one gatunkiem zdecydowanie dominującym w przestrzeni miejskiej. Stało się tak głównie z powodu:

  • • łatwej dostępności pokarmu
  • • łatwego dostępu do pitnej wody
  • • ogromnego wyboru wygodnych miejsc, w których mogą założyć gniazda

Podstawowe fakty na temat gołębi

  • • ich długość życia wynosi od 3 do 4 lat w przypadku ptaków żyjących dziko i nawet do 16 lat w przypadku hodowli
  • • gołębie są monogamiczne, pojedyncza para może mieć 3 do 4 wylęgów rocznie - 1 do 2 jajek każdy
  • • jajka mają kolor biały, pisklęta wylęgają się po około 18 dniach od ich złożenia
  • • młode gołębie opuszczają swoje gniazdo w ciągu 35 dni
  • • gołębie nie są ptakami migrującymi - zwykle na zawsze pozostają blisko miejsca ich urodzenia (którym może być nasz dom)

Wygląd gołębia skalnego

  • • niebieskoszary z białym zadem
  • • ma lekko opalizujące pióra na głowie i szyi
  • • ma 2 szerokie czarne pasy biegnące przez każde skrzydło
  • • ma szeroki ciemny pas na końcówce ogona
  • • upierzenie gołębia może też być w kolorach: białym, brązowym albo szarym